El passat dimecres 15 de juny vaig organitzar com a “brigadier” un àpat pels nostres Acadèmics al restaurant Disfrutar, a Barcelona. El resultat va ser majestuós e inerrable. Els plats i els vins, els podeu veure a la fotografia de la minuta que s’acompanya, signada pels xefs Oriol Castro i Eduard Xatruch.


Els “trois enfants terribles”, l’Eduard, l’Oriol i el Mateu, són hereus directes del nostre benvolgut Acadèmic Ferran Adrià. Van estar treballant amb ell uns 10 anys al restaurant El Bulli, a Roses, com a caps de cuina.

Pinya farcida de cigrons.

Podem dir que són grans genis del present i del passat, dominen plenament la cuina molecular amb dots tecnoemocionals, la desconstrucció i la reconstrucció; apliquen contínuament l’I+D a les seves activitats i són bons empresaris, molt creatius, contemporanis i avantguardistes.

Navalles, peus de cabra i cloïsses al papillote, cuinats i coberts totalment per la seva crosta de sal.

Diem del passat perquè també dominen la cuina clàssica i saben fer els plats tradicionals de sempre, els grans plats històrics, per exemple: de n’Antonin Carême i August Escoffier, coneixements que van demostrar amb la confecció d’un delicat colomí farcit de foie, amb una gran tendresa i unes grans textures.
Hem de dir que el servei va ser impecable, impossible de superar, el personal d’aquest restaurant està molt motivat i posen una gran il·lusió i simpatia en tot el seu tarannà. Tots els plats, amb els seus contenidors d’especial disseny. El servei del vi, molt professional, amb copes idònies i decantats oportuns. Hem de felicitar especialment en Rubén, sommellier en cap, pels vins  escollits, així com la seva valentia i l’experiència demostrada en escollir uns caldos de bastants anys, però que estaven magnífics.

Finalment, l’Oriol i l’Eduard van escriure una dedicatòria molt afectuosa al nostre llibre d’Honor de l’Acadèmia.

Crec molt sincerament que aquest àpat quedarà inesborrable en la memòria dels seus assistents per sempre, ja que el seu nivell ha estat d’allò més alt i no té res a envejar als més alts restaurants qualificats.

Els Acadèmics Sr. Joan Uriach, Sr. Luis-Ignacio Ferrer, Sr. Josep Casas, Sr. Ignacio García-Nieto, Sr. Lluís Vinyes, Sr. Luis de Buen i Sr. Ramón Serra amb els xefs Oriol Castro i Eduard Xatruch.

Felicitem efusivament el Mateu, l’Eduard, l’Oriol i tota la seva brigada. Arribaran ben amunt, com demostren els diversos guardons rebuts en els menys de dos anys passats des que van obrir les seves portes.
Aquests amics cuiners són grans i autèntics. Enhorabona, perquè arribareu molt lluny, contribuint a elevar encara més el llistó del ja alt nivell de la família gastronòmica catalana.

Josep Casas
Vicepresident