Si ho desitges amb prou força un mite es pot fer realitat

El món està ple de pizzeries i de restaurants xinesos. La majoria serveixen coses que un italià no reconeixeria i que avergonyirien a qualsevol xinès, encara que portés molts anys vivint fora de la Xina.

Barcelona no n’és una excepció i la majoria dels restaurants xinesos de la nostra ciutat són germans bessons dels basars de tot a 1 € que regenten els emigrants d’aquell país. Hi ha naturalment molt importants excepcions, però d’un preu elevat i, per tant fora del circuit de menús assequibles.

En el 17 de la Avinguda de Sarrià, fa un parell de mesos s’ha obert el Restaurant Mito ( 934109493 www.mitorestaurant.com ) La seva propietària, una arquitecte tècnica xinesa, ha decorat un petit local de forma moderna i sense dragons ni làmpades vermelles. Una barra de bar i sis o set taules, bona il·luminació i bon aire condicionat .

No sé com ha decorat la cuina, però hi ha col·locat com a responsable a Jian Biao Xiao, que prèviament havia treballat al Shunka i al Shanghai 1930.

El resultat és un lloc agradable, net, sense olors de cuina i amb uns plats de presentació molt acurada i continguts clars. Amb clars vull dir pocs sabors i identificats, no les típiques barreges  sota salsa de soja i glutamat. Els plats no són solament xinesos, hi ha influències japoneses i thai. Les salses hi són en la quantitat justa i les coccions molt precises. Tot a partir d’ingredients de qualitat i d’elaboració pròpia en el cas de pastes, rotllets i gyozes ( embolcalls de pasta farcits de pollastre o marisc ).

Menús, dos a 10,95€ i 13€, amb força varietat per escollir, 4 entrants, 5 primers plats i 9 segons plats. La carta, extensa, entrants, arrossos i fideus, marisc, carns i aviram. La carta de vins de tant curta és quasi inexistent, quatre blancs i quatre negres d’allò més corrent.

Ahir vaig sopar un abundant assortiment de plats, rotllets de pollastre deliciosos, rotllets de peix i espàrrecs, magnífics, gyozes de veritat, no les congelades, broqueta de pollastre yakitori, molt bona, arròs 3 delícies, vulgaret, fideus japonesos amb marisc, excel·lent, llagostins molt correctes i una sorprenent vedella cruixent, no massa cruixent. Com no també l’etern ànec lacat de bona família.

En resum, fora del menú un excel·lent àpat asiàtic a 25€ per cap tot inclòs. En un lloc sense grans pretensions decoratives ni de servei, no es pot demanar més.

No serà com si haguéssim sopat al Shanghai natal de la Feifei Sun, propietària, però serà amb tota seguretat un dels millors substituts que podrem trobar a Barcelona.

Joan Ras

Acadèmia Catalana de Gastronomia

President