Els Premis Nacionals de Gastronomia son la imatge que més sintetitza la vida culinària dels darrers anys del nostre país, és la imatge que millor situa la cuina i gastronomia catalanes a Europa i al món.
2024
XXII Edició
Premi Nacional de Gastronomia Tradicional 2024
PACO SOLÉ i PARELLADA, del restaurant 7 Portes, Barcelona
Vídeo
Premi Nacional de Gastronomia d’Autor 2024
XAVIER PELLICER i GUILLO, del restaurant Xavier Pellicer, Barcelona
Vídeo
Premi Revelació 2024
NÚRIA BONET i AUTET, del restaurant Ca la Núria, Bellver de Cerdanya
Vídeo
Premi Cap de Sala 2024
FINA NAVARRO i CABALLERO, del restaurant Gaig, Barcelona
Vídeo
Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic 2024
EMPAR MOLINER i BALLESTEROS, periodista gastronòmica
Vídeo
Premi Especial de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició 2024
TONI MASSANÉS i SÁNCHEZ
Vídeo
Vídeo de la Gala
2023
XXI Edició
Premi Nacional de Gastronomia 2023
RAFA PEÑA I CERRO, Copropietari del restaurant Gresca
Vídeo
Premi Revelació 2023
NIL DULCET I PADRÓS, Xef i director del restaurant Compartir Barcelona
Vídeo
Premi Cap de Sala 2023
PABLO SACERDOTTE, Cap de Sala del restaurant Cocina Hermanos Torres
Vídeo
Premi de Periodisme Gastronòmic 2023
MARC CASANOVAS I ANGUERA, Comunicador Gastronòmic
Vídeo
Premi Especial de l’Acadèmia 2023
JOSÉ RAMÓN ANDRÉS I PUERTA, Tasca humanitària al capdavant de World Central Kitchen
Vídeo
Vídeo de la Gala
2022
XX Edició
Premi Nacional de Gastronomia 2022
ALBERT SASTREGENER i SURROCA, del restaurant Bo.Tic, Corçà
Vídeo
Premi Revelació 2022
ELISABET FARRERO i IGLESIAS, del restaurant El Ventador, Barruera
Vídeo
Premi Cap de Sala 2022
JOAN JUNYENT i FRANCO, del restaurant Windsor, Barcelona
Vídeo
Premi Nèstor Luján 2022
JOAN ESCULIES i SERRAT, periodista gastronòmic
Vídeo
Premi Especial de l’Acadèmia 2022
CARLA SIMÓN i PIPÓ, directora de cinema
Vídeo
Vídeo de la Gala
2021
XIX Edició
Premi Nacional de Gastronomia 2021
JORDI VILÀ i BADIA, del restaurant Alkimia
Premi Revelació 2021
RAFEL MURÍA i FRANCH , xef del restaurant Quatre Molins
Premi Cap de Sala 2021
JAVIER OLIVEIRA i VELOSO
Premi Especial de l’Acadèmia 2021
ASSOCOME, Empreses de Mercabarna
Vídeo de la Gala
2020
XVIII Edició
Premi Nacional de Gastronomia 2020
ALBERT ADRIÀ, del restaurant Tickets
Premi Revelació 2020
JORDI COROMINA I SERRA, xef del restaurant l’Horta
Premi Cap de Sala 2020
ALFRED ROMAGOSA I FREIXAS
Premi Especial de l’Acadèmia 2020
JAVIER DE LAS MUELAS
Vídeo de la Gala
2019
XVII Edició
Premi Nacional de Gastronomia
FINA PUIGDEVALL, xef del restaurant LES COLS
Premi Revelació 2019
RAFA ZAFRA, xef del Restaurant ESTIMAR
Premi Cap de Sala 2019
JOAN CARLES IBÁÑEZ, Cap de Sala del restaurant LASARTE de Barcelona
Premi Especial de l’Acadèmia per la seva trajectòria periodística
CRISTINA JOLONCH, periodista de La Vanguardia i PAU ARENÓS, periodista del Periódico de Catalunya
Vídeo de la Gala
2018
XVI Edició
Premi Nacional de Gastronomia
ISIDRE GIRONÈS del restaurant CA L’ISIDRE
Premi Revelació 2018
JOEL CASTANYÉ del restaurant LA BOSCANA (Lleida)
Premi Cap de Sala 2018
ISABELLE BRUNET del restaurant MONVINIC
Premi Especial de l`Acadèmia 2018
PORDAMSA
Vídeo de la Gala
2017
XV Edició
Premi Nacional de Gastronomia
CARME RUSCALLEDA del restaurant SANT PAU (Sant Pol de Mar)
Premi Revelació 2016
ÀLVAR AYUSO del restaurant ALVART (Barcelona)
Premi Especial de l`Acadèmia 2016
GRUP BALFEGÓ
Vídeo de la Gala
2016
XIV Edició
Premi Nacional de Gastronomia
DISFRUTAR dels xefs Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro
Premi al Cuiner Jove i emprenedor
ARNAU BOSCH del restaurant CAN BOSCH (Cambrils
Premi Especial de l’Acadèmia 2015
ESCOLA HOFMANN de MEY HOFMANN
2015
XIII Edició
Premi Nacional de Gastronomia
MIRAMAR de Llançà del xef PACO PÉREZ
Premi al Cuiner Jove
ANTONIO SIMOES del restaurant LA TABERNA DEL CLÍNIC (Barcelona)
Premi Especial de l’Acadèmia 2014
JEAN LUC FIGUERAS (a títol pòstum)
2014
XII Edició
Premi al Restaurant de l’Any
RAMON FREIXA del xef RAMÓN FREIXA
Premi al Cuiner Jove
HARRY WIEDING i NICO CABAÑAS del restaurant SANT PERE DEL BOSC (Lloret de Mar)
Premi Al Professional de l’any
FERRAN CENTELLES (Sommelier)
Premi al esdeveniment gastronòmic de l’an
MERCAT DE MERCATS
Premi Especial de l’Acadèmia 2013
SECCIÓ DE FILOSOFIA I CIÈNCIAS SOCIALS DEL INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS
2013
XI Edició
Premi al Restaurant de l’Any
ALIGUÉ (Manresa)
Premi al Cuiner Jove
VICTOR QUINTILLÀ del restaurant LLUERNA (Santa Coloma de Gramenet)
Premi a la cuina del Emprenedor de l’any
JOSÉ Mª PARRADO del Bar Cañete (Barcelona)
Premi al Professional de l’any
JAUME TÀPIES (President Relais&Chateaux)
Premi al esdeveniment gastronòmic de l’any
BANC DELS ALIMENTS
Premi Especial de l’Acadèmia 2012
JULI SOLER
–
Premi Especial a títol pòstum a PAU ALBORNÀ
2012
X Edició
Premi al Restaurant de l’Any
ABAC del xef JORDI CRUZ
Premi al Cuiner Jove
MARC GASCONS del restaurant ELS TINARS (Llagostera)
Premi a la Tasca de Divulgació
PAU ARENÒS (El Periodico)
Premi al Professional de l’any
RESTAURANTS CONTRA LA FAM
Acció desenvolupada amb gran èxit per l’ONG Acció contra la Fam y la Federació Espanyola d’Hosteleria, a nivell de tota Espanya
Premi Especial de l’Acadèmia 2011
FUNDACIÓ ALICIA (Sant Benet de Bagès)
2011
IX Edició
Premi al Restaurant de l’Any
CAN JUBANY del xef NANDU JUBANY
Premi al Cuiner Jove
DANI LECHUGA del restaurant CALDENI (Barcelona)
Premi a la Tasca de Divulgació
CRISTINA JOLONCH (La Vanguardia) i JORDI ESTADELLA (a títol pòstum)
Premi al Professional de l’any
ANNA BELLSOLÀ de BALUARD (Barcelona)
Premi Especial de l’Acadèmia 2010
FRANCESC FORTÍ del restaurant EL RACÓ D’EN BINU (Argentona)
2010
VIII Edició
Premi al Restaurant de l’Any
DOS CIELOS dels xefs SERGIO I JAVIER TORRES
Premi al Cuiner Jove
SERGI DE MEIÁ de MONVINIC)
Premi a la Tasca de Divulgació
SANTI SANTAMARÍA de la LA VANGUARDIA, MAGAZINE
Premi al Professional de l’any
PERE MONJE del restaurant VIA VENETO (Barcelona
Premi Especial de l’Acadèmia 2010
ELIANE THIBAUT COMELADE
2009
VII Edició
Premi al Restaurant de l’Any
ELS CASALS
Premi al Cuiner Jove
RAFAEL PEÑA (GRESCA)
Premi a la Tasca de Divulgació
RAFAEL ARACIL (CÀTEDRA SENT SOVI)
Premi al Professional de l’any
JOSEP I SALVADOR CAPDEVILA (CADAICO)
Premi Especial de l’Acadèmia 2010
J.Mª BOIX I LOLES VIDAL HOTEL TORRE DEL REMEI
2008
VI Edició
Premi al Restaurant de l’Any
CA L’ENRIC
Premi al Cuiner Jove
ORIOL IVERN I GUILLEM PLA (HISOP)
Premi a la Tasca de Divulgació
MERCAT DE LA BOQUERIA
Premi al Professional de l’any
QUIM VILA (VILA VINITECA)
Premi Especial de l’Acadèmia 2007
FERRAN ADRIÀ (EL BULLI)
2007
V Edició
Premi al Restaurant de l’Any
CAELIS
Premi al Cuiner Jove
ALBERT VENTURA (COURE)
Premi a la Tasca de Divulgació
LA CUINA DE L’ISMA (TV3)
Premi al Professional de l’any
ORIOL BALAGUER (XOCOLATA)
Premi Especial de l’Acadèmia 2006
JEAN LOUIS NEICHEL (25 Anys Història Barcelona)
2006
IV Edició
Premi al Restaurant de l’Any
RESTAURANT L’ESGUARD
Premi al Cuiner Jove
XAVIER FRANCO (SAÜC)
Premi a la Tasca de Divulgació
ENRIC CANUT (Saló gastronòmic ‘DEGUSTA’)
Premi al Professional de l’any
JOAN PEDRELL (CAN GATELL)
Premi Especial de l’Acadèmia 2005
GERMANES REXACH (HISPANIA)
2005
III Edició
Premi al Restaurant de l’Any
RACÓ GAIG
Premi al Cuiner Jove
ORIOL ROVIRA (Els Casals)
Premi a la Tasca de Divulgació
DESCOBRIR CATALUNYA
Premi al Professional de l’any
CÉSAR CÁNOVAS
Premi Especial de l’Acadèmia 2005
JOSEP MONJE
2004
II Edició
Premi al Restaurant de l’Any
RACÓ DE CAN FABES
Premi al Cuiner Jove
GUILLEM OLIVA (Can Carreras)
Premi a la Tasca de Divulgació
FÒRUM DE VIC
Premi al Professional de l’any
JORDI BUTRON (ESPAI SUCRE)
Premi Especial de l’Acadèmia 2004
MANUEL VÁQUEZ MONTALBÁN
2003
I Edició
Premi al Restaurant de l’Any
CELLER DE CAN ROCA
Premi al Cuiner Jove
MARIA ISABEL JUNCÀ, (Ca L’enric)
Premi a la Tasca de Divulgació
CUINES DE MIQUEL SEN, TV3
Premi al Professional de l’any
ENRIC ROVIRA
Premi Especial de l’Acadèmia 2002
JAUME SUBIRÓS (Hotel Empordà)
Quan parlem de gastronomia catalana, parlem de la nostra agricultura i la nostra pesca, dels nostres vins però també dels nostres sabors, costums, cultura i història. També parlem dels nostres cuiners i dels nostres restauradors. I ho fem en un moment especial de transformació.
L’agenda 2030 que impulsa l’ONU subratlla la necessitat d’actuar immediatament per habitar un planeta de forma més sostenible, i la gastronomia no n’és aliena. Alguns aposten per una alimentació més saludable i sostenible i a això s’afegeix la digitalització.
El repte sembla ser la capacitat d’uns i altres per combinar el plaer gastronòmic amb una actitud de cura del mateix cos, de l’entorn i del planeta. Des de l’Acadèmia, amb l’estímul de més de trenta anys d’història compartim aquest desafiament per aconseguir que la nostra cuina no esdevingui un capítol incert i desdibuixat de la nostra història.
Els Premis Nacionals són importants, ja que ens recorden la importància de reconèixer tots els actors que fan de la gastronomia un dels motors econòmics arreu del món. Són uns premis que van néixer per preservar la identitat d’una herència tan íntima i pròpia com és la cuina del nostre país i que vam establir per ajudar a salvaguardar una dedicació tan noble i antiga com és l’ofici de cuinar.
Els guanyadors són el resultat d’un procés de votació secret que els Acadèmics realitzen al llarg de l’any. L’Acadèmia selecciona les cuineres i cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l’excel·lència en la seva tasca i per l’aportació que fan al dia a dia, a la cuina i a la gastronomia de Catalunya.
Premi Nacional de Gastronomia
Premi Nacional de Gastronomia, es concedeix a aquell xef per la seva tasca, per la seva trajectòria i per la seva aportació a la cuina del nostre país.
Premi Revelació
El Premi Revelació, realça la tasca d’aquells cuiners joves, emprenedors que deixen molt bon gust de boca a tots aquells que els visiten.
Premi Cap de Sala
El Premi Cap de Sala, es va crear per tal de reconèixer la figura del cambrer. Aquella persona que acompanya al client, el guia, el cuida i el fa sentir únic per viure una experiència gastronòmica.
Premi Especial de l’Acadèmia
El Premi Especial de l’Acadèmia, és el guardó que tradicionalment atorga el president de l’Acadèmia. Es destaca per ser l’únic premi que no és resultat de cap votació. El resultat de les votacions. En aquest cas, el president de la institució amb el vistiplau de la Taula Directiva homenatja aquella empresa, institució o personatge per la seva contribució a la gastronomia de Catalunya.
Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic
L’1 de març de 2022 es va celebrar el centenari de Nèstor Luján, escriptor, periodista i fundador de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. Aquest premi està dedicat a ell. Un dels primers autors que va escriure sobre gastronomia al nostre país. Reconegut escriptor i gastrònom que va saber compartir el bon menjar i donar a conèixer la cuina catalana arreu del món.
El premi Nèstor Luján, neix l’any 2022 per reconèixer la tasca de divulgació i suport al sector. Un premi al periodisme gastronòmic.
Jurat del Premi
- Sr. Artur Carulla i Font, president del jurat (Acadèmic)
- Sr. José María Benet i Ferran, periodista i soci de Mediapro
- Sr. José María Creuheras i Margenat, president del Grup Planeta
- Sra. Ana Godó i Valls, consellera del Grup Godó
- Sr. Eduardo Mendoza i Garriga, escriptor
- Sr. Ferran Rodés i Vilà, editor del diari ARA (Acadèmic)
- Sr. Valentí Roqueta i Guillamet, empresari vinícola (Acadèmic)
- Sra. Mònica Terribas i Sala, periodista
- Sra. Elena Yepes i Evangelista, empresària (Acadèmica)