Articles dels Acadèmics

SAN SEBASTIAN GASTRONOMIKA 2013

Per octubre 21, 2013febrer 18th, 2021Sense comentaris
 

Breu comentari amb impresions personals de l’Edició 2013 de “San Sebastian GASTRONOMIKA”

Els autors amb Oscar Caballero , Primer Guardonat amb el recentment instituït  “Premi Pau Albornà” i altres sobradament coneguts entrant al Kursaal.

Dilluns va concentrar tot lo relatiu al món del vi. A destacar una cata vertical de “Torres Mas la Plana”.

Disfrutant del privilegi d’escoltar a la Vicepresidenta de “Master of the Wine”, que ens va descobrir detalls operatius d’aquesta influent organització.

MES QUE MAI, ens ha servit per entendre la cadena d’aprovisionament de l’alta cuina.

Present la elit dels grans proveïdors dels cuiners estrella, no necessariament estel lats.

Hem pogut veure des d’un prisma privilegiat que hi ha darrera d’aquets plats de somni.

Els millors de cada especialitat fent la demo del seu producte, presidits per algun cuiner de la cúpula de l’élite present i atent. Matisant la informació de manera discreta i elegant.

Carlos Piernas Carpier, el millor tocant el salmó, ens ha ensenyat tot el que sap i pot fer.

La família Balfegóen ple, reis de la tonyina vermella, cinquena generació de pescadors a l’Ametlla de Mar, model de creativitat i generositat.

Presentació molt complerta, com sempre amb degustació i amb maridatge de vins, a càrrec d’empreses punteres del mon de l’anxova, a Cantabrià i Guipúscoa.

Productes tan sofisticats com el d’una Sra. que es capaç d’adinerar una simple fulleta, això si altament aromàtica, finsa 1€.

El dinar (Excepte el clandestí IBAY) l’hem fet cada dia de fira gaudint de la caritat publica. No obstant Diumenge hem passat per Azurmendi. Era la segona vegada i ens ha impactat menys que quant el visitarem el 2012. Esperava el seu tercer estel.

Dijous, abans de volar des de Bilbao, varem pararcom sempre a Etxebarri, millor que altres molt mes estel lats. 100% ple 50% gent oriental atrets no per la vermella si no pel ranking global angles.

Els sopars……….

Diumenge cocktail in inaugural.

Dilluns. “M. B. Garrote Grill” tot just a mig obrir, sidreria de Martin Berasategui.

Dimarts amb l’incombustible Subijana al seu particular Akelarre.

Jove amb mes de seixanta anys. Conjugant amb seny avantguarda i classicisme, finalment ha decidit reactivar les obres prades quasi una dècada.

Dimecres a Mugaritz. Gastón Acurio oficiant conjuntament a quatre mans amb Andoni Luis, assistit per un equip vingut del Perú.

Enguany els chef anglesos no han donat massa vida a la festa. El proper 2014, dedicat a Itàlia, esperem poder veure oficiar i saludar a l’amic Botura.

Hem de felicitar a la Roser Torras i el seu equip de GSR per la feina feta aquets anys, creant i teixint complicitats múltiples. Ha estat pilotant les jornades del congrès amb dedicació i professionalitat al front de la gent entusiasta del seu “G.S.R”.

Jo que, com a gastrònom, soc amic de casi tots els chef del món, se com els cuida i com l’estimen, els fruits son evidents.

Josep Casas
&
Miquel Brossa