Carabassa patisson

Carabasses patisson

A finals d’agost i durant el mes de setembre la carabassa patisson està a punt per ser collida. Bonica, dolça, tendra, petita, la patisson pot cuinar-se de diferents maneres. Expliquem com preparar una crema de patisson servida amb les seves flors.

 

Ingredients:

  • Una carabassa patisson d’un pam
  • Una cullera d’oli d’oliva
  • Aigua
  • Flors de patisson (3 per persona)

 

patisson

Són patissons de la mateixa planta, però les abelles pol·linitzadores, entremaliades, han fet única cada carabassa.

 

Les tres flors de la dreta són masculines, i la de la part superior esquerra és femenina: està per obrir però ja es visible la nova patisson.

 

L’interior d’aquestes patissons és blanc, encara que l’exterior vagi del blanc al verd.

 

La carabassa patisson no es pela. Es talla en trossos mitjans que se saltegen amb una mica d’oli d’oliva en un pot. Aquest pot ha de poder contenir l’aigua que farem servir per bullir la patisson. També podeu bullir-la sense passar-la per la paella. (Si les llavors són tendres, també s’utilitzen; si ja són madures, millor reservar-les, assecar-les i guardar-les per l’any vinent.  A la primavera podem plantar-les en una jardinera rectangular, o directament al terra, a un racó assolellat del jardí).

Una vegada saltejada la carabassa, afegim aigua suficient —si és embotellada millor, així evitarem sabors no desitjats— per cobrir els trossos de la patisson. Bullir fins que siguin tous.

 

carabassa patisson

 

Utilitzar una Thermomix o similar per fer la crema.

 

L’aigua resultant de la cocció es va afegint a mida que es necessita, buscant la textura al gust.

 

Preparada per muntar.

 

Saltegem les flors de la patisson en una mica d’oli d’oliva, i servim la crema muntada i guarnida amb les flors.

 

Les flors a punt de fregir-se, les flors ja fregides, i la crema de patisson amb les seves flors saltejades.

 

Consideracions:

  • Si fem crema de carabassa, no posem res més que carabassa. Res de patates, porros, carbassó o altres.
  • Afegiu la sal —tipus Maldon— a taula, al gust de cada comensal. La patisson és dolça i no li cal res més.
  • Si no tenim flors de patisson o d’altra cucurbita, podem afegir com a guarniment bolets de temporada de sabor suau, tipus rossinyols, escollits petits. Feu servir la imaginació: uns granets de magrana, un toc de pebre negre, unes trufes en carpaccio (podeu trobar-ne de qualitat i bon preu; jo utilitzo les de la casa italiana Urbani).
  • Com a postres es pot servir en una copa de martini. Afegiu-hi canyella en pols, suaument, per sobre. Un rajolí de bona mel substitueix la sal.

 

Una mica d’història:

8.000 o 10.000 anys enrere, a Oaxaca, Mèxic, algú va tenir cura d’una bonica planta, de fulles grans, de tiges que punxen, i de flors delicades. La cucurbita pepo va arribar a Europa de mans d’un grapat de mariners que s’havien perdut en un viatge cap a la terra de les espècies. El 1493, entre les meravelles mai abans vistes pels nostres avantpassats, l’almirall Colom va postrar als peus d’Isabel i Ferran, instal·lats al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona, una cucurbita pepo. Pagesos del Berguedà i de la Catalunya Nord la conreen avui perquè la puguem gaudir a casa nostra.

 

Nutrició:

La carabassa patisson o cucurbita pepo té un gran contingut d’antioxidants, com alfa-carotens i beta-carotens, luteïna, zeaxantina, i beta-cryptoxantina.

Per 100 grs.: 18 calories
Sodi: 1 mg
Potassi: 192 mg
Hidrats de carbó: 3,8 g  (fibra alimentària; 1,2 g; sucres: 2,4 g)
Proteïnes: 1,2 g
Vitamina A: 217 IU
Vitamina C: 18 mg
Ferro: 0,4 mg
Vitamina B6: 0,1 mg
Magnesi: 23 mg

 

Nomenclatura:

CUCURBITA PEPO var. Clypeata; Melopepo L.; Patissoniana

Azerbaidjan:  Patisson
Alemanya:  Patisson
Catalunya:  Patisson
Espanya: Calabaza bonetera
EE.UU.:  Patty Pan Squash, Pattypan Squash, Scallop Squash, White Bush Squash, Summer Squash (no traduïr ‘Patty Pan’ per ‘Peter Pan’. ‘Patty’ en anglès és la bola aixafada de matèria alimentària, com la massa de carn d’una hamburguesa).
França: Pâtisson
Letònia: Patisonas
Països Baixos: Patisson
Polònia: Patison
Turquia: Ispanyol enginan

 

* * * * *

Cultiu i fotos pròpies.