vi-dolc_2112016L’acadèmica Sara Castellví de Simón acaba de publicar un llibre, excel·lent, Vinos dulces del mundo y cuatro quesos azules, editat per Amat Editorial. Recomano aquest llibre perquè es un treball molt ben elaborat sobre els vins dolços i no abunden els assajos sobre aquesta especialitat.
Quan un estudi de qualsevol tema està fet amb erudició i coneixements i s’hi afegeix que s’ha escrit amb passió i amor, el resultat esdevé una obra d’art. Això és aquest llibre, una veritable obra d’art que llegireu amb goig i alegria.
A mi m’agraden molt els vins dolços. El Fondillón —aquest vi d’Alacant del que ja hi han testimonis escrits en temps de Felip II i que recordo que Néstor Luján qualificava dins dels cinc millors vins del món— em té robat el cor. Però també m’agrada un Pedro Ximénez o un deliciós Porto, els nostres moscatells o els incommensurables Sauternes.
El també acadèmic Miquel Torres ha escrit el pròleg i ell, com expert, avala la meva valoració d’excel·lència d’aquest llibre. Torres comenta amb emoció com la seva àvia tenia el bon costum de prendre una copa de moscatell desprès de dinar. Tant de bo es recuperessin aquests hàbits.

Perquè no falti res en aquest assaig que repassa aquesta mena de vins arreu del món, hi ha també un epíleg literari deliciós que em recorda un altre llibre inefable de Sara Castellví, Perlas gastronómicas.

Llegiu el llibre i bevem una copa de vi dolç amb els formatges blaus que ens presenta l’autora, o prenem-la després d’un àpat, o a mitja tarda, si cal, que sempre és bo el vi dolç. Aquestes són les meves dues recomanacions.