Plat de pollastre amb patates

 

A partir de les dades de dos sondejos oberts a tota la població i accessibles online, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició estudiarà quines pautes seguim en la cuina quotidiana

La investigació i la promoció del coneixement de la cuina catalana és un objectiu fonamental de l’activitat que duu a terme l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN).

Entenem la cuina com un patrimoni cultural viu que, partint de la tradició, evoluciona i s’adapta a uns canvis  socials que cada cop se succeeixen a major velocitat. Des de finals del segle XX, a l’ACGN observem amb molta atenció els moviments d’ordre gastronòmic que es desenvolupen a Catalunya en la cuina quotidiana. I per estudiar amb rigor aquests fenòmens hem posat en marxa un sondeig per determinar qui cuina, què cuina, com es cuina i què es menja en el dia a dia de les llars del país.

La versió online d’aquesta enquesta ja és accessible des de la pàgina principal del lloc web de l’Acadèmia i des de la secció Enquestes culinàries. Animem a totes aquelles persones que no són indiferents a la gastronomia i la nutrició, en definitiva, a tots aquells que estan mínimament interessats en allò que mengen cada dia, a respondre el breu qüestionari del sondeig. Si ho desitgen, també poden accedir-hi a través de les xarxes socials de l’Acadèmia, especialment Facebook i Twitter.

En el marc d’aquesta investigació, estan previstes accions tant a centres cívics suggerits per l’Institut de Cultura de Barcelona com a mercats municipals de la capital catalana, on també es facilitaran enquestes impreses i fulletons amb indicacions per accedir al web i a l’enquesta digital.

 

Hàbits culinaris dels catalans

 

Juntament amb el dedicat a la cuina quotidiana, hem publicat un altre qüestionari que té com a finalitat recaptar dades sobre els hàbits nutricionals de la població, que també és accessible al lloc web i les xarxes de l’ACGN. Amb aquests dos estudis en marxa, confiem reunir un volum suficient d’informació de valor que ens permeti copsar de manera acurada què cuinen i mengen els ciutadans en la seva quotidianitat i quines pautes nutricionals segueixen.

Menús de pissarra

En paral·lel, estem treballant en un altre projecte centrat en els menús del dia que ofereixen els bars de pissarra. En aquest cas, volem comprovar quina és l’oferta de menús de pissarra a la ciutat de Barcelona en uns establiments que, al capdavall, cobreixen les necessitats de l’alimentació diària d’un significatiu segment de la població laboralment activa.

Aquestes dues línies d’investigació conflueixen en el doble objectiu de definir unes pautes generals dels nous hàbits alimentaris a Catalunya i, en segon lloc, determinar quin grau d’influència, si és que existeix, ha tingut la revolució gastronòmica experimentada en els últims anys a Catalunya en l’elaboració de la cuina del dia a dia.